Spilleproblem
Sådan gør du hvis du har et spilleproblem
Du har set realiteterne i øjnene, og erkendt at du har et spilleproblem, som du ønsker at få under kontrol. Hvad nu? I det følgende finder du nogle gode råd til, hvordan du kan bære dig ad med at blive dit spilleproblem kvit.
Se spillet i øjnene
Spilleproblem: Det første og vigtigste skridt, i forhold til at blive fri for dit spilleproblem, er at se realiteterne i øjnene.
Som ludoman, har man en tendens til at bagatelisere ens problemer, og fortælle sig selv, at det hele måske ikke er så slemt. Det første skridt imod en succesfuld behandling er at anerkende, at man har et problem der er ude af kontrol. Først her er du nemlig mental parat til at tage imod hjælp.
Beslut dig for at gøre noget
Det er ikke i morgen. Det er heller ikke senere i dag. Det er lige nu, at du skal beslutte dig for at kvitte dit spilforbrug, og lave om på dit liv.
Det tager under 5 minutter at få lavet en handlingsplan der kan hjælpe dig til at komme ud af dit misbrug og stoppe din opbygning af gæld. Tøven kan til gengæld vare ligeså lang tid det skal være.
Du har været meget impulsiv og handlekraftig i forhold til dit pengespil. Nu er det tid til at overføre denne spontanitet til din beslutning om at blive fri for ludomani. Det vil uden tvivl være den bedste hurtige beslutning, du nogensinde her taget?
Fortæl dine omgivelser om din situation
Mange dårlige vaner, såsom usund mad, alkohol misbrug, og dårlig tone, er socialt betingede. Vores netværk holder os fast i en bestemt rolle eller bestemt handlemåde, og kan på den måde også være med til at forstærke vores negative vaner. Det samme kan også gøre sig gældende med pengespil. Derfor er det vigtigt, at du fortæller dine nærmeste om din ludomani.
Det kan virke utroligt smertefuldt at skulle meddele sine venner og familie, at man har et alvorligt problem, og at man har bragt sig selv i en uoverskuelig gæld, men det er en prop, som man bliver nødt til hive ud af flasken. Det modsatte – at holde sine problemer for sig selv – er nemlig endnu værre.
Du vil opleve, at dit spilleproblem bliver meget nemmere at håndtere, ligeså snart at du fortæller andre om det. Det er som om, at italesættelsen af problemet får det til at blive bare en lille smule mere enkelt. Herudover vil det være en stor lettelse for dig at komme ud med noget, der måske har trykket dig i lang tid.
Endelig er det vigtigt at tale om sin ludomani, da det giver omgivelserne mulighed for at tage hensyn til dig. For eksempel ved at undlade at snakke om sports betting eller spille online casino foran dig.
Opsøg professionel hjælp
Man kan ikke klare hele verden alene. Hvis du ønsker at blive fri for dit spilleproblem, er det nødvendigt at opsøge professionel hjælp.
Det kan for mange virke som en fornærmelig tanke, at de skulle have brug for andre menneskers hjælp for at blive en afhængighed som ludomani kvit, men faktisk er det ikke meget anderledes, end at man vælger at kontakte en optiker, når man skal have lavet et sæt briller.
En professionel ludomani behandler kan give dig de nødvendige værktøjer til at bryde din negative vane. Det sker for eksempel i form af samtaler, gruppe terapi, eller længere forløb. Det afhænger alt sammen af din situation og graden af din spilafhængighed.
Der findes mange gode ludomani behandlingssteder i Danmark, og de fleste tilbyder gratis behandling. Der er slet ikke noget at vente på. Bliv fri for din spilafhængighed og stop gælden fra at vokse yderligere allerede i dag.
Tegn på du har et spilleproblem
Det kan være vanskeligt at finde ud af om man har et spille problem. Ofte er der nemlig en hårfin grænse imellem sundt og bæredygtigt spil, og problematisk spil.
Der er også meget stor forskel på hvad der konsituterer problematisk spilleadfærd. Hvad der for en person kan være helt fint, kan for en anden person være dybt problematisk. Det afhænger af psyke, livsstil, og økonomi.
En person der lever af pokerspil vil for eksempel sagtens kunne spille 4 timer om dagen uden at det er i konflikt med hans eller hendes øvrige liv, mens denne volumen af spil vil have store sociale konsekvenser for en person der har fuldtidsarbejde og familie.
Ligeledes vil mange sagtens have råd til at tabe 50.000 kr. på et spil Baccarat, imens dette for mange andre vil være katastrofalt, og betyde at de ikke kan betale husleje eller har råd til mad i flere måneder.
Der er på denne måde ikke nogen sikker måde at sige præcis hvad der konstituerer et spilleproblem. Der findes dog nogle stærke indikatorer, som kan vise, om dit spil er i gang med at udvikle sig på en abnorm måde.
1. Pengespil optager dig meget
Du tænker meget på pengespil, og kan blive fraværende, når du tænker på spil. Pengespil optager dig mange af døgnets timer, og på tidspunkter hvor det ikke burde gøre det, eksempelvis under sex eller imens din kæreste fortæller om at en af dennes familiemedlemmer er gået bort.
2. Du har svært ved at slippe spillet
Du har svært ved at stoppe med at spille, når du først er gået i gang, og glemmer ofte tiden, imens du spiller. Du bryder gentagne gange deadlines du har sat for dig selv i forhold til hvor lang tid du skal spille. Du har aflyst arrangementer eller meldt dig syg fra arbejde for at spille
3. Det føles tomt når du ikke spiller
Du bliver irriteret og rastløs når du ikke spiller. Du har lyst til at drikke alkohol eller tage piller for at kompensere for spillet. Alt andet end dit spil virker ligegyldigt og uinteressant. Du har svært ved at sætte dig ind i venner og familiers samtaler.
4. Du spiller for at vinde det tabte tilbage
Du oplever at spille for at vinde tabte indsatser hjem igen, og føler at du har satset så mange penge på spil, at det vil have uoverskuelige konsekvenser for dig, hvis du ikke vinder dem igen.
5. Du spiller for at glemme dine bekymringer
Du føler at spillet er dit eneste frirum, og at det kun er når du spiller, at du er godt tilpas. Du spiller for at opnå en lykke følelse, og har svært ved at holde din tilværelse ud hvis du ikke får den.
6. Lyver du overfor venner og familie for at dække over dit spil?
Du føler dig flov over hvor meget tid du bruger på spil og hvor mange penge du har mistet. Du stikker små vide løgne til dine venner og familie for at dække over den tid du bruger på spil, og får tabte beløb til at fremstå mindre end de er.
7. Du har begået kriminalitet for at få råd til at spille
Du har begået tyveri, underslæb eller svindel med kreditkort for at finansiere dit pengespil. Du medregner ikke lovlige finansieringsveje i dine muligheder for at kunne spille pengespil.
8. Du har mistet relationer, job eller uddannelse på bekostning af spil
Du har mistet kontakt til venner eller familie, blevet fyret fra dit job, eller måttet ophøre på din uddannelse på grund af forhold der er relateret til dit pengespil. Det kan være i form alt fra overdrevent tidsforbrug til at lyve om dit spil.
9. Du er blevet gældssaneret fra spil eller har måtte låne penge af familie
Du har oplevet at institutioner, venner eller familie har måttet rede dig ud af gæld du har pådraget dig via pengespil.
10. Du har før forsøgt at ophøre med pengespil uden held
Du har oplevet tidligere at forsøge at lægge pengespil bag dig, men har ikke været i stand til at stoppe, eller er faldet tilbage efter nogen tids fravær.
Søg hjælp for din spilafhængighed
Hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af ovenstående påstande, kan det være en indikation på, at du har et spilleproblem og bør søge hjælp.
Heldigvis findes der i Danmark talrige instanser, inklusive Center for Ludomani, der kan hjælpe dig med at komme ud af din spilafhængighed. Kontakt et ludomani behandlingssted og få hul på bylden – det kan blive den bedste chance du nogensinde har taget.